Maleni otok

Zaštićena uvala sa netaknutom prirodom u Sjevernoj Dalmaciji

Lokacija

Zminjak je maleni otok (v=33 m, d=850 m, š=590 m) ispred uvale Hramine na sjevorozapadnoj strani otoka Murtera. Njegov karakterističan zakrivljeni oblik zatvara veliku i zaštićenu uvalu Zmišćicu. Smješten je u blizini otoka Murtera i Kornata, na području sa sredozemnom klimom koju odlikuju topla ljeta i blage zime. Stoga je boravak ugodan već od svibnja pa sve do kraja rujna.

Udaljenost od objekta

Otok Murter je dio šibenskog arhipelaga i najgušće je naseljen od svih jadranskih otoka. Njegovo najstarije naselje, također Murter, danas je ishodište najgušćeg i jednog od najpoznatijih sredozemnih arhipelaga - Kornata.
Geografski položaj Murtera je u blizini Šibenika (30 km), Biograda (30 km), Zadra (65 km) te svega 330 km od Zagreba.

Povezanost

Otok Murter je povezan s kopnom pokretnim mostom koji se podiže (zatvoren je za cestovni promet) svaki dan u razdoblju od 15. svibnja do 15. rujna od 9:00-9:30 te od 17:00-17:30 sati. Stoga je dolazak najjednostavniji osobnim automobilom koristeći autocestu A1 Zagreb - Split izlaz Pirovac. Najbliži aerodromi nalaze se u blizini Zadra (65 km) i Splita (105 km).

Znamenitosti u blizini

U blizini su: nacionalni parkovi Kornati (posjeta brodom iz Murtera), Krka i Paklenica te park prirode Vransko jezero. Do nacionalnog parka Plitvička jezera potrebno je oko 2 sata vožnje.Svakako preporučamo posjet sokolarskom centru u Dubravi kraj Šibenika te gradovima Zadar i Split.

Robinzonski turizam Zminjak
Zminjak, 22243, Murter